16.2.2024.

Izvor slike: Camper Joy - Sinam d.o.o.

Korisne informacije prije odlaska na kampiranje

Odlučili ste se upustiti u pustolovinu kampiranja prvi put? Jeste li znali da kamperska vozila i šatore ne možete smjestiti na plažu, proplanak, planinu ili šumu gdje želite? Moraju biti smješteni na propisno označenom mjestu (parcceli) u kampu. U nastavku vam donosimo savjete i informacije koje bi vam mogle biti od koristi ako ste odlučili poći na kampiranje. Navest ćemo stranicu gdje možete pretraživati kampove u Hrvatskoj po određenim kriterijima, kao i cijene najma kampera i što uključuje njegova oprema.

Što trebate znati prije kampiranja

Kamp je popularan oblik smještaja u Hrvatskoj. U srpnju 2023. godine je ostvareno 23,8 % noćenja u kampovima od ukupno ostvarenih noćenja turista. Ako se još niste okušali u kampiranju, morate znati da šatore, kamp-kućice i druga kamperska vozila ne možete smjestiti na plažu, proplanak, planinu ili u šumu. Zakon nalaže da moraju biti smješteni na propisno označenom mjestu (parceli) u kampu. Sva kampiranja van registriranih kampova ili parkirališta za kampere i kamp-prikolice su kažnjiva. U Hrvatskoj samo izviđači i članovi planinarskih društava mogu podići šator "na divlje", i to uz prethodnu najavu nadležnim institucijama.

Još nekoliko informacija:

  • vozač koji unajmljuje vozilo mora biti star najmanje 25 godina i posjedovati valjanu vozačku dozvolu B kategorije najmanje pet godina (neke tvrtke mogu imati i drugačije uvjete)
  • većina kampova je opskrbljena kamper -servisom, što se odnosi na vodu i odvod
    nemojte unositi hranu u šator kako biste izbjegli mrave, ose i druge životinje
  • najvjerojatnije ćete trebati uplatiti akontaciju za rezervaciju smještaja, a uplaćeni iznos akontacije bi se trebao odbiti od računa za boravak u kampu
  • neki kampovi naplaćuju nepovratnu rezervacijsku pristojbu
  • ako nemate vlastitu opremu za kampiranje, postoje brojni kampovi koji nude smještajne mogućnosti poput apartmana, bungalova i slično
  • dolazak u odabrani kamp najbolje je planirati tijekom dnevnih sati iz razloga što većina kampova ima definiran "noćni mir"koji traje najčešće od 00.00 do 06.00 sati
  • izbjegavajte ulaske kamperom u grad, zbog sigurnosti i mira te problema s parkiranjem i sa skučenim prostorima - zbog visine, koja je uglavnom 3m (čak i 3,2m) i dužine od 5 do 7,5m 

Što uključuje oprema za kampiranje?

Ono što ćemo prvo spomenuti su šatori, koji mogu biti manji koji samostalno stoje ili veći, koji se obično pričvršćuju za tlo zategnutom žicom vezanom za kolce ili klinove (zbog jačih vjetrova). Uz šatore, tu su još madraci na napuhavanje, vreće za spavanje, posteljina, sklopive stolice i stolovi, električna pumpa za madrac, lampe za rasvjetu, produžni kabel i drugo. Od kuhinjskih potrepština zgodno je ponijeti prijenosni štednjak s dva koluta, mali frižider, pribor za jelo i posude, kuhalo za vodu i slično. Zgodno bi bilo ponijeti i nešto za odbijanje komaraca, pribor za prvu pomoć, konop za sušenje rublja i društvene igre za dodatnu zabavu.

Spavanje u kamperu ili šatoru?

Cijena najma kampera može biti presudna u donošenju ove odluke jer su šatori znatno jeftinija varijanta od najma kampera. Isto tako je i velika razlika u udobnosti, gdje kamper preuzima vodstvo. Za one koji žele dodatnu dozu komfora, tu je glamping ("glamorous camping") - odmor u prirodi u moderno uređenim i opremljenim smještajima otpornim na razne vremenske prilike.
Na stranici tvrtke SINAM d.o.o. iz Tinjana možete pronaći ponudu za pet različitih vozila, s cijenama najma po danu, po određenim sezonama. Uzmimo za primjer vozilo RIMOR EVO 95 Fiat Ducato koji ima šest sjedala i 6 ležajeva, koji u srednjoj sezoni (16.03-14.07. i 01.09.-14.10.) možete iznajmiti za 160 eura po danu (4 dana je minimum).

Sva vozila u njihovom voznom parku opremljena su s vanjskim kamping stolom, četiri kamping stolice, kompletom posuđa i pribora za kuhanje i jel, podnom oblogom, podizačima za niveliranje vozila, kabelom za električni priključak + euro kamp priključkom te crijevom za vodu.

Izvor fotografije: TOP CAMPING d.o.o.

Gdje možete pretraživati popularne kampove?

Na stranici tvrtke TOP CAMPING d.o.o. možete pretraživati kampove u Hrvatskoj po odabranoj destinaciji (regiji), kategoriji kvalitete te po određenim karakteristikama pa tako na primjer možete odabrati obiteljske kampove ili one otvorene cijele godine i slično. 
U Top camping Croatia katalozima možete pronaći najbolje kampove na temelju elemenata kvalitete koje su ocjenjivali potrošači. na njihovoj stranici pronađite kampove koji su se pridružili TOP CAMPINGU u 2024. godini. 



 
Autorica: Ines Ivanović

Ostavite komentar

Komentari

Budite prvi koji će komentirati...
X
Kolačići

Kolačići ("cookies") omogućuju pravilno funkcioniranje ove stranice. Daljnjim korištenjem ove stranicu prihvaćate korištenje cookies (kolačića) i pravila o privatnosti. Više o tome pročitajte ovdje